INFO OVER DE NATIONALE DAGEN (10 & 11 november 2023)

 

INFORMATIE OVER NEKKERHAL

“Nekkerhal – Brussels North” is in handen van de groep Easyfairs.

Een beetje geschiedenis … Nekkerhal te Mechelen is een grote hal bij de wijk Nekkerspoel. Hoewel gebouwd om de oude Groentenhal op de Zandpoortvest te zullen vervangen, werd ze in de realiteit omgevormd tot een evenementenhal.

In vroegere tijden was de oude Groentenhal gevestigd op de Zandpoortvest. In de vroege ochtend kwamen verkopers en kopers van groenten en fruit hier hun goederen halen. Vooral groothandelaars en winkeliers vonden hier hun koopwaren. De vele cafés rond de oude Groentenhal waren dan ‘s morgens vroeg meer dan gevuld.

Ten tijde van burgemeester Jos Vanroy werd er geopperd de oude Groentenhal te laten verdwijnen en een nieuwe Groentenhal te bouwen in de wijk Nekkerspoel. Echter werd rond deze tijd de veiling in Sint-Katelijne-Waver herbouwd, vernieuwd en uitgebreid, waardoor de veiling en verkoop van groenten en fruit verhuisde naar dit nieuwe veilingcomplex.

De Nekkerhal werd bestempeld als een grove financiële miskleun, tot het idee werd geopperd om de hal te laten dienen voor evenementen. Dit bleek een schot in de roos. Buiten de driemaandelijkse Bras Rommelmarkt, de jaarlijkse eroticabeurs en de Kerstjumping, werd er ook in 2007 gepoogd om de Beker van Mechelen voor veldrijders te houden (met groot succes). Ook het jaarlijks weerkerende Tuning Salon is een klapper.

Ook eenmalige evenementen haalden de krantenkoppen. In de jaren ’90 van de twintigste eeuw waren er geregeld samenkomsten in de Nekkerhal van de Getuigen van Jehova en ooit werd de buitenkant van de Nekkerhal tijdelijk omgebouwd tot een Indisch paleis voor een trouwpartij van de dochter van een Indische diamantair uit Antwerpen.

De hal heeft een oppervlakte van 18.500 vierkante meter. Deze ruimte kan in zijn geheel gebruikt worden, maar kan ook gesplitst worden in 2 ruimtes, door gebruik te maken van een opblaasbare wand.

In 2014 werd de hal bijna een volledig jaar verhuurd aan Studio 100 die er de musical ’14-’18 creëerde en meermaals opvoerde. Dat jaar ging de stad ook over tot ontbinding van de vzw en gaf ze de uitbating van de hal vanaf begin 2015 in concessie aan de firma Artexis, die ook Antwerp Expo en Flanders Expo in Gent uitbaat. De huurprijzen werden gevoelig verhoogd en Artexis besloot in april 2015 de commerciële naam om te vormen tot Nekkerhal-Brussels North.  

(Bronnen : * Wikipedia en * Mechelen Mapt)

BEREIKBAARHEID

  • Met de wagen ?

Neem de afrit Mechelen-Zuid. Rijd rechtdoor op de rotonde naar de Brusselsesteenweg, richting Mechelen-centrum.  Via de ‘Tangent’ rijd je ongeveer 4 km rechtdoor. Ter hoogte van het Douaneplein sla je rechtsaf naar de N15. Rijd de Nekkerhal voorbij en sla erna meteen linksaf. Houd links aan voor de parking.

  • Met het openbaar vervoer ?

Neem bus 2 tot de halte Bleekstraat. Van daaruit is het nog 1km (15 min) wandelen tot aan de Nekkerhal. Of neem bus 1 en stap af aan de halte Weidestraat.

Van daar is het ook nog een kilometer wandelen tot aan de Nekkerhal.
Reistijden van De lijn : https://www.delijn.be/nl/routeplanner/

Nekkerhal is bovendien op wandelafstand van het treinstation ‘Nekkerspoel’.

 

PARKING

Je kan betalend parkeren op de bezoekersparking van Nekkerhal Brussels North. Nekkerhal  beschikt over een eigen parking die plaats biedt aan ongeveer 1.500 wagens.

Aan beide ingangen van Nekkerhal Brussels North zijn aangepaste parkeerplaatsen voorzien voor rolstoelgebruikers.

Het tarief bedraagt 8,00EUR/dag.

 

CIRCULATIEPLAN – STAD MECHELEN

Op www.mechelen.be (rubriek mobiliteit) vind je een circulatiekaart van de binnenstad. Hierop worden het eenrichtingsverkeer getoond, welke straten autoluw zijn, hoe je het centrum bereikt….

Hieronder eveneens het circulatieplan