Kampioenschappen PE Limburg

Provinciale gesubsidieerde kampioenschappen 2023 PE Limburg

pdf versie    UPDATE 18/5 – aanpassing KHF > provinciale Vierzon 20/5 telt mee.

Met betrekking tot deze kampioenschappen verzoeken wij de geïnteresseerden om met de algemene voorwaarden en beschikkingen rekening te houden bij het invullen van het deelnameformulier dat in het Bondsblad en op de website van de KBDB zal verschijnen.

 1. Snelheid oude duiven (12 geklasseerden)

8 uitslagen te kiezen met 1ste en 2de getekende uit alle snelheidsvluchten (uitslag oude duiven, oude en jaarduiven samen) voor afstanden tot en met Trélou in de periode van 25 maart tot en met 9 september.  Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.

 1. Snelheid jaarduiven (12 geklasseerden)

8 uitslagen te kiezen met 1ste en 2de getekende uit alle snelheidsvluchten (uitslag jaarduiven, oude, oude en jaarduiven samen) voor afstanden tot en met Trélou in de periode van 25 maart tot en met 9 september. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2022.

 1. Snelheid jonge duiven (12 geklasseerden)

8 uitslagen te kiezen met 1ste en 2de getekende uit alle snelheidsvluchten (uitslag jonge duiven) voor afstanden tot en met Trélou in de periode van 20 mei  tot en met 9 september.

 1. Kleine halve fond oude duiven (10 geklasseerden)

6 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit alle halve-fondvluchten (uitslag oude duiven, oude en jaarduiven samen) voor afstanden vanaf  Nanteuil tot en met Orléans/Gien + Vierzon 20/5  in de periode 6 mei tot en met 2 september. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.

 1. Kleine halve fond jaarduiven (10 geklasseerden)

6 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit alle halve-fondvluchten (uitslag jaarduiven, oude, oude en jaarduiven samen)  voor afstanden vanaf  Nanteuil tot en met Orléans/Gien + Vierzon 20/5  in de periode 6 mei tot en met 2 september. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2022.

      6. Kleine halve fond jonge duiven (10 geklasseerden)

4 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit alle halve-fondvluchten (uitslag jonge duiven) voor afstanden vanaf Nanteuil tot en met Orléans/Gien in de periode 1 juli tot en met 2 september.

 1. Grote halve fond oude duiven (10 geklasseerden)

6 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit alle nationale grote halve-fondvluchten + de AWC vluchten (uitslag oude, oude en jaarduiven samen) voor afstand Nevers tot en met La Souterraine  in de periode 20 mei  tot en met 9 september. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.

 1. Grote halve fond jaarduiven (10 geklasseerden)

6 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit alle nationale grote halve-fondvluchten + de AWC vluchten (uitslag jaarduiven, oude, oude en jaarduiven samen)  voor afstand Nevers tot en met La Souterraine in de periode 20 mei tot en met 9 september. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2022.

      9. Grote halve fond jonge duiven (10 geklasseerden)

3 uitslagen met 1ste en 2de getekende te kiezen uit volgende wedstrijden: Bourges 29/7, Argenton 12/8, Nevers 19/8, Vierzon 26/8 en Châteauroux 9/09 (uitslag jonge duiven).

 1. Fondkampioenschap oude duiven (10geklasseerden)

4 uitslagen met 1ste en 2de getekende uit de wedstrijden (uitslag oude duiven, oude en jaarduiven samen) voor afstanden vanaf Tulle/Limoges tot en met Libourne in de periode 3 juni t.e.m. 5 augustus. Punten kunnen enkel behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.

 1. Fondkampioenschap jaarduiven (10 geklasseerden)

4 uitslagen met 1ste en 2de getekende uit de wedstrijden (uitslag jaarduiven, oude, oude en jaarduiven samen)  voor afstanden vanaf  Tulle/Limoges  in de periode 3 juni mei t.e.m. 5 augustus. Punten kunnen alleen behaald worden door duiven drager van een ring van het jaartal 2022.

 1. Zware Fondkampioenschap oude duiven (10 geklasseerden)
  3 uitslagen met 1ste en 2de getekende uit wedstrijden vanaf de afstand Agen. Punten kunnen enkel behaald worden met duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.
 1. Algemeen kampioen (10 geklasseerden)

Er worden 10 liefhebbers geklasseerd. Er is een trofee voorzien voor de eerste drie geklasseerden, een medaille voor de anderen.

De liefhebber met het grootst aantal vermeldingen in de 12  voornoemde kampioenschappen is algemeen kampioen.

Bij gelijkheid van vermeldingen zullen de klassementsplaatsen in de verschillende kampioenschappen bij elkaar geteld worden. Het laagste totaal zal dan winnen. Bij gelijkheid van totaal zal de coëfficiënt bepalend zijn.  

 1. Asduif snelheid oude duiven (3 geklasseerden)

De  8 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10  en dit uit wedvluchten tot maximum de afstand Trélou, gedurende de periode 25 maart tot en met 9 september. Minimum 8 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif snelheid jaarduiven (3 geklasseerden)

De 8 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit wedvluchten tot maximum de afstand Trélou, gedurende de periode 25 maart tot en met 9 september. Minimum 8 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2022. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif snelheid jonge duiven (3 geklasseerden)

De 8 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit wedvluchten tot maximum de afstand Trélou, gedurende de periode 21 mei  tot en met 9 september. Minimum 8 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif kleine halve fond oude duiven (3 geklasseerden)

De 4 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit wedvluchten vanaf de afstand Nanteuil tot en met de afstand Orléans/Gien + Vierzon 20/5, gedurende de periode van 6 mei tot en met 2 september . Minimum 4 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif kleine halve fond jaarduiven (3 geklasseerden)

De 4 beste  uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit wedvluchten vanaf de afstand Nanteuil tot en met de afstand Orléans/Gien + Vierzon 20/5, gedurende de periode van 6 mei tot en met 2 september. Minimum 4 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2022. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen. 

 1. Asduif kleine halve fond jonge duiven (3 geklasseerden)

De 3 beste  uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit wedvluchten vanaf de afstand Nanteuil tot en met de afstand Orléans, gedurende de periode van 1 juli tot en met 2 september. Minimum 3 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif grote halve fond oude duiven (3 geklasseerden)

De 4 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit alle nationale grote halve-fondwedvluchten + de AWC vluchten vanaf de afstand Nevers tot en met La Souterraine, gedurende de periode van 20 mei tot en met 9 september. Minimum 4 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif grote halve fond jaarduiven (3 geklasseerden)

De 4 beste  uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit uit alle nationale grote halve-fondwedvluchten + de AWC vluchten vanaf de afstand Nevers tot en met La Souterraine, gedurende de periode van 20 mei tot en met 9 september. Minimum 4 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2022. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif grote halve fond jonge duiven (3 geklasseerden)

De  3 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10,  voor de 3 gekozen wedvluchten en dit te kiezen uit volgende wedstrijden :   Bourges 29/7, Argenton 12/8, Nevers 19/8, Vierzon 26/8 en Châteauroux 9/09 (uitslag jonge duiven).
Minimum 3 uitslagen indienen om geklasseerd te zijn. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif fond oude duiven (3 geklasseerden)

De 3 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10 en dit op wedvluchten vanaf de afstand Tulle/Limoges tot en met LIBOURNE in de periode 3 juni  t.e.m. 5 augustus. Minimum 3 uitslagen indienen om geklasseerd te kunnen worden.

Duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder. Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif fond jaarduiven (3 geklasseerden)

De 2 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10, en dit op wedvluchten vanaf de afstand  Tulle/Limoges in de periode 3 juni t.e.m. 5 augustus. Minimum 2 uitslagen indienen om geklasseerd te zijn. Duiven drager van een ring van het jaartal 2022.

Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen.

 1. Asduif Zware Fond oude duiven (3 geklasseerden)
  De 2 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 10, uit te kiezen uit de wedvluchten vanaf de afstand Agen. Punten kunnen enkel behaald worden met duiven drager van een ring van het jaartal 2021 of ouder.
  Trofee voor de eerst geklasseerde, medaille voor de anderen
 1. Jeugd (10 geklasseerden)

Uitsluitend voorbehouden aan liefhebbers van 12 jaar tot 25 jaar ( referentiedatum 01-04-2023 : 12 j en nog geen 26 j op 01-04-2023 ) die kunnen bewijzen dat ze de duivensport op VOLLEDIG ZELFSTANDIGE basis beoefenen en het geen bestaand hok betreft dat door hen werd overgenomen.

Te winnen met de 1ste afgegeven duif op 5 wedvluchten, naar keuze van de liefhebber, met een totale afstand van minimum 500 km, op wedvluchten ingericht tijdens de periode van 25 maart 2023 tot en met het weekend van de laatste nationale wedvlucht. (9-09-23)

Slechts één enkele wedvlucht per weekend, met een minimum deelname van 50 duiven en 10 liefhebbers per wedvlucht zal in aanmerking worden genomen. Prijs per 4-tal. (100 duiven in wedstrijd = 25 prijzen)

Rangschikking

In elk kampioenschap kan de liefhebber de voor hem meest gunstige uitslag laten gelden met dien verstande dat uitsluitend de wedvluchten en dubbelingen die voorkomen op de door de afdeling goedgekeurde programma’s mogen in aanmerking genomen worden.

Voor elk van de eerste 12 competities :

– wordt de rangschikking opgemaakt aan de hand van het grootst aantal prijzen behaald met de 1ste en 2de getekende duiven.

– Enkel de prijzen per 4-tal komen in aanmerking.

Bij éénzelfde aantal prijzen heeft de kleinste coëfficiënt de voorrang in de rangschikking. Dit coëfficiënt wordt berekend door de behaalde prijs te delen door het aantal duiven en te vermenigvuldigen met 100.

Om te kunnen indienen voor de kampioenschappen met eerste en tweede getekende dient de liefhebber minstens de helft van de te behalen punten gescoord te hebben. 

Algemene voorwaarden
De deelneming is kosteloos voor alle liefhebbers, regelmatig aangesloten bij de KBDB, welke een lidkaart 2023 bezitten en waarvan het hok gelegen is in de provincie Limburg. Uitslagen kunnen maar in aanmerking komen vanaf het tijdstip waarop het lid is aangesloten in 2023.
De duiven moeten ingekorfd zijn in een Limburgse vereniging
.

Wedvluchten op feestdagen en weekdagvluchten komen niet in aanmerking, voor zover het geen uitgestelde lossing betreft.

De prijzen die men wil doen gelden, moeten voorkomen op één en dezelfde uitslag. Men kan zowel de hoofdwedstrijd, alsook eventuele door de KBDB afdeling Limburg goedgekeurde dubbelingen laten gelden.

Alleen uitslagen met minimum 50 duiven en minimum 10 deelnemende liefhebbers komen in aanmerking voor snelheid, kleine halve fond,.grote halve fond, fond en zware fond.

Per kampioenschap kan per week-end slechts één uitslag in aanmerking komen.

Deze algemene voorwaarden gelden voor alle (26) kampioenschappen.

Verdeling van de prijzen

Het toegekend bedrag wordt geraamd op ongeveer 2.000 euro en wordt  verdeeld in prijzen in natura.

Voor personen die zich voor meerdere kampioenschappen weten te klasseren, zullen de prijzen samengevoegd worden tot één prijs, tenzij de winnaar uitdrukkelijk verzoekt om elke prijs apart te ontvangen. Voor de asduifcompetitie en het kampioenschap Jeugd geldt dit niet.

Uitvoeringsvoorschriften

Voor de opgave dient het formulier (of een copie ervan) gebruikt te worden dat in het Bondsblad en op de kbdb-website (www.kbdb.be)  zal verschijnen.
Indien een bepaalde uitslag nog niet is verschenen, kan men op het formulier de beste uitslag vermelden die men in bezit heeft en doet men in bijlage een verzoek waarin men formuleert welke uitslag dient nagekeken door de secretaris en vermeldt men de meters die door de duif (of duiven) gemaakt werd(en) (vb Châteauroux 9/9 zonaal, 1ste get. 1234,56 m/min, 2de get. 1234,78 m/min)

Het opgaveformulier dient UITERLIJK 20 SEPTEMBER 2023 toe te komen op volgend adres : KBDB PE Limburg, Gaasbeeksesteenweg 52-54, 1500 HALLE. Of via mail dubois.e@kbdb.be.


Uitslagen die op dat moment worden mee afgegeven, worden niet direct nagezien.

Voor zendingen per post wordt poststempel  19.09.23 als uiterste datum aanvaard.

De prijs dient persoonlijk te worden afgehaald tijdens de provinciale kampioenenviering, zo niet verliest de winnaar alle recht op deze prijs.

Uitzonderlijke gevallen zullen nadien worden onderzocht door de Raad van Bestuur, na schriftelijk verzoek vanwege de liefhebber binnen de 8 dagen na de uitreiking.

Foutieve opgaven zullen worden geschrapt en kunnen na 19.09.2022 niet worden vervangen door een gecorrigeerde versie. Na bekendmaking van de voorlopige uitslag op de website van de KBDB (www.kbdb.be), kan tegen de voorlopige uitslag schriftelijk klacht ingediend worden voor zover het geen schrappingen van foutieve opgaven betreft.

De liefhebber is verplicht, indien hij hierom verzocht wordt, zijn uitslagen (verbeterde indien van toepassing) ter controle te bezorgen aan de provinciale afdeling, alwaar zij na controle kunnen worden afgehaald of worden meegegeven  aan een afgevaardigde van de vereniging bij het afhalen van de ringen eind december. Uitslagen zonder geldverdeling komen niet in aanmerking om behaalde prijzen te rechtvaardigen.

Belangrijk – Attest aangaande deelname snelheidsvluchten

Om te voorkomen dat de liefhebber die in een speelkring van meer dan één vereniging woont voordeel heeft, is beslist dat voor de snelheidsvluchten de uitslagen behaald in de vereniging waar men zijn hoklijst heeft ingediend, worden aanvaard.

De liefhebber die wenst mee te dingen aan de provinciale gesubsidieerde kampioenschappen snelheid in een andere vereniging dan deze waarbij hij zijn hoklijst heeft ingediend, moet uiterlijk 15 april 2023 een ondertekende verklaring laten toekomen op de provinciale afdeling waarin hij te kennen geeft van welke vereniging hij de uitslagen wenst te gebruiken voor zijn opgave van het snelheidskampioenschap.

Vanaf de halve fondvluchten is dit attest niet meer van toepassing. Men kan dan kiezen tussen de hoofdwedstrijd of een dubbeling ongeacht waar men zijn hoklijst heeft ingediend. (Opgelet voor de liefhebbers die inkorven in een Limburgse vereniging die een ander programma speelt dan dit van Limburg – zie hieronder!)

 

Om deel te nemen aan de provinciale kampioenschappen van afdeling Limburg dienen uitslagen gebruikt van duiven die werden ingekorfd in een Limburgse vereniging.

Liefhebbers die inkorven in Limburgse verenigingen die een ander programma spelen dan het Limburgs programma dienen met het volgende rekening te houden indien zij aan de provinciale kampioenschappen wensen deel te nemen :

– op de snelheid
Enkel de vluchten die overeenstemmen met het Limburgs programma komen in aanmerking
dwz wanneer bijvoorbeeld het Brabants/Antwerps programma Momignies en Soissons (beide snelheid) voorziet voor hetzelfde weekend, en het Limburgs programma voorziet slechts één snelheidsvlucht dat weekend, bijvoorbeeld Chimay, dan komt enkel Momignies in aanmerking voor het provinciaal kampioenschap snelheid. Wanneer de Limburgse kalender Trélou geprogrammeerd heeft, kan voor de Brabantse kalender de daarmee overeenstemmende vlucht (bijvoorbeeld Soissons) of een andere korte Frankrijkvlucht die dan geprogrammeerd staat, gebruikt worden.
Dit geldt zowel voor de kampioenschappen met 1 en 2 getekende alsook voor de asduiven

– op de halve fond (kleine en grote)
De liefhebber dient uiterlijk 15 april 2023 te kennen te geven indien hij de vluchten van een ander programma dan het Limburgs wenst in aanmerking te nemen voor de provinciale kampioenschappen. Hij dient dit schriftelijk te doen door een ondertekend schrijven te richten met naam en adres en vermelding van het programma dat gekozen wordt, bijvoorbeeld Brabant, Antwerpen, Luik
Dit geldt zowel voor de kampioenschappen met 1 en 2 getekende alsook voor de asduiven

Wij verzoeken de secretarissen van de verenigingen om hun liefhebbers hiervan tijdig op de hoogte te stellen.

Overeenkomstig het provinciaal reglement geldt  :
Bij afgelasting van één wedstrijd, ingevolge slechte weersomstandigheden, komen al de gelijkaardige wedstrijden van de dag uit het modelprogramma niet in aanmerking voor de provinciale gesubsidieerde kampioenschappen.
Bij uitwijking naar een andere lossingsplaats blijft de wedstrijd gelden voor zijn oorspronkelijke categorie voor zover een snelheidsvlucht wordt vervangen door een snelheidsvlucht, een halve fondvlucht door een halve fondvlucht en een fondvlucht door een fondvlucht uit het officieel programma. We zullen de desbetreffende data vermelden op de website van de KBDB.

*****