PTI Kortrijk

De duiven op het PTI in Kortrijk.

2020 is een bewogen jaar geworden, ook voor onze duifjes. Aanpassen geblazen van voor het seizoen als tijdens het seizoen.

In 2020 zaten de duiven klaar toen het Corona virus toesloeg. Plots stond alles op zijn kop. Leerlingen kregen thuisonderwijs en de vaste ploeg van leerlingen zagen wij niet meer. Alles werd gedragen door de leerkrachten en de vrijwilligers van ons duivenproject.         Af en toe kwamen er enkele leerlingen om de duiven te voeren maar de intensiteit was er niet. De gedreven leerlingen zaten thuis.

Na een tijdje mochten we met de duiven terug op pad en alles begon in zijn plooi te vallen. Duiven mochten Frankrijk niet binnen dus werd er maar op de Oostenlijn gestart. Wat we niet voor mogelijk hielden gebeurde. De duiven kwamen heel goed naar huis. Bij de start op de Frankrijkvluchten hielden de prestaties aan.

Aangezien we de verre vluchten spelen werd dan beslist om de rui wat af te remmen en de duiven opnieuw te koppelen.  Dit was een grote fout. De prestaties gingen pijlsnel achteruit en we verloren verschillende goede duiven. Dat is wat men noemt leergeld betalen. Naar het einde van het seizoen kwamen de oude duiven terug in form met als knalprestatie de 92e nationaal Narbonne en nog 3 duiven in de top van de uitslag. Opmerkelijk was dat onze eerste duif toegekomen is in het pik donker. We hoorden de klok maar we zagen de duif niet. Kippenvel moment.

De jonge duiven kwamen ondertussen naar huis, de ene keer wat sneller dan de andere zodat we mogen besluiten dat we een matig seizoen hadden, maar dat het beter kon.

In September hebben wij dan de koe bij de horens genomen en een herinrichting van de hokken gedaan, en alle aanwezige duiven op hun nieuwe afdeling geplaatst. Fondduiven en halve fondduiven werden op een aparte afdeling geplaatst en ook de kweekduiven kregen hun vertrouwde woonbak terug. Hulp van de leerlingen is nu met een beurtsysteem aangezien de leerlingen de ene week hier in de voormiddag zijn en de andere week in de namiddag, wat het weer aangenamer maakt voor zowel de leerlingen als de leerkrachten en de vrijwilligers.
Ook een nieuwe laag olie om het hok tegen de weersomstandigheden te beschermen werd ondertussen uitgevoerd.

In november/december zagen wij onze leerling Edward Deveugele op Plattelands TV verschijnen. Edward mocht bij ons 16 jonge duiven ringen uit de kweekduiven om een goede start te maken in 2020.

Dit jaar vertrekken er straks 11 jongen richting Wobbe Dermaux die thuis een herstart op de planning staan heeft.

We hadden ook al telefonisch contact met scholen waar een nieuw duivenhok geplaatst werd om in 2021 te starten : basisschool De Kruipuit uit Adegem en College Ten Doorn uit Eeklo. We helpen waar we kunnen en hopen dat er vele nieuwe liefhebbers mogen bijkomen in onze o zo mooie sport.

Onze jaarlijkse wedstrijd in samenwerking met het WZC St Jozef heeft dit jaar geen plaats gevonden. Door het corona virus was ook hier een volledige lockdown vanaf Maart en zijn vele gewezen deelnemers helaas overleden aan dit virus. Uit respect voor de bewoners hebben wij deze wedstrijd niet laten doorgaan.

Als alternatief hebben we een wedstrijd uitgeschreven om voor onze toekomstige jaarse duiven een originele naam te bedenken. We hebben hiervoor 10 prijzen voorzien.
De belangstelling was overweldigend en het werd een wikken en wegen wie met de overwinning ging lopen. Alle deelnemers waren blij om wat afwisseling en hopen op een nieuwe wedstrijd met de duifjes in 2021.