Critères Championnats Pr Brabant Flamand

Kampioenschap PE Vlaams-Brabant

HET PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP
VLAAMS-BRABANT 2024

PDF versie

 1. KAMPIOENSCHAPPEN 1 + 2

1.Het ALGEMEEN KAMPIOENSCHAP 3 geklasseerden

De liefhebber met het meeste aantal vermeldingen in de verschillende kampioenschappen (van 2 t.e.m.17) met 1+2 behaald en het minst aantal punten, indien een gelijk aantal vermeldingen. De punten verdeling is als volgt: 1e plaats = 1 punt, 2e plaats = 2 punten, ….

2.Het kampioenschap GROTE FOND OUDE DUIVEN 5  geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op de 3 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GROTE FOND.

3.Het kampioenschap GROTE FOND JAARDUIVEN 5  geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarduiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 2 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GROTE FOND, voorzien voor de categorie jaarduiven.

4.Het kampioenschap FOND OUDE DUIVEN –  5 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 3 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender FOND.

5.Het kampioenschap FOND JAARLINGEN – 5 geklasseerden

Zal betwist worden met de eerste twee getekende jaarlingen (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 3 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender FOND.

6.Het kampioenschap GROTE HALVE FOND OUDE –  8 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 5 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GROTE HALVE FOND & interprovinciale GHF (Vierzon) & provinciale GHF (Blois) van 11 mei tot en met 10 augustus 2024.

7.Het kampioenschap GROTE HALVE FOND JAARLINGEN – 8 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarduiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 4 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GHF & interprovinciale GHF (Vierzon) & provinciale GHF (Blois) van 11 mei tot en met 10 augustus 2024.

8.Het kampioenschap GROTE HALVE FOND JONGE – 8 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jonge duiven (1+2), klassement per 4-tal, met de beste resultaten op 4 wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GHF  & provinciale GHF (Blois) van 3 augustus tot en met 14 september 2024.

9.Het kampioenschap KLEINE HALVE FOND OUDE  – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Melun-Andrezel , Sermaises, Orléans-Saran, Fay-aux-Loges, Gien, Lorris, Toury gedurende de periode van 4 mei tot en met 7 september 2024.

10.Het kampioenschap KLEINE HALVE FOND JAARLINGEN  – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarduiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Melun-Andrezel , Sermaises, Orléans-Saran, Fay-aux-Loges, Gien, Lorris, Toury gedurende de periode van 4 mei tot en met 7 september 2024.

11.Het kampioenschap KLEINE HALVE FOND JONGE – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jonge duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Melun-Andrezel , Sermaises, Orléans-Saran, Fay-aux-Loges, Gien, Lorris, Toury van 29 juni tot en met 7 september 2024.

12.Het kampioenschap GROTE SNELHEID OUDE  – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Noyon (Morlincourt), Soissons (Margival),  Nanteuil & Laon (Besny) van 6 april tot en met 8 september 2024.

13.Het kampioenschap GROTE SNELHEID JAARLINGEN  – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarduiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Noyon (Morlincourt), Soissons (Margival),  Nanteuil & Laon (Besny) van 6 april tot en met 8 september 2024.

 1. Het kampioenschap GROTE SNELHEID JONGE – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jonge duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Noyon (Morlincourt), Soissons (Margival),  Nanteuil & Laon (Besny) van 1 juni tot en met 8 september 2024.

15.Het kampioenschap KLEINE SNELHEID OUDE – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende oude duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Fleurus (Brye), Quiévrain & Momignies van 23 maart tot en met 8 september 2024.

 16.Het kampioenschap KLEINE SNELHEID JAARLINGEN – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarse duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Fleurus (Brye), Quiévrain & Momignies van 23 maart tot en met 8 september 2024.

17.Het kampioenschap KLEINE SNELHEID JONGE – 10 geklasseerden

Zal worden betwist met de eerste twee getekende jaarse duiven (1+2), klassement per 3-tal, met de beste resultaten op 6 wedvluchten uit Fleurus (Brye), Quiévrain & Momignies van 18 mei tot en met 8 september 2024.

2. KAMPIOENSCHAPPEN AS-DUIF

Het kampioenschap AS-DUIF zal rekening houdend met het ringnummer, worden betwist voor Kleine snelheid, Grote snelheid, Kleine halve fond, Grote halve fond & All-round in de categorieën Oude, Jaarse en Jonge. Voor Fond en Grote fond enkel in de categorieën Oude en Jaarse. Er zijn per categorie 8 geklasseerden bij Kleine snelheid, Grote snelheid en Kleine halve fond. Bij de Grote halve fond, Fond en Grote fond zijn er 5 geklasseerden. Bij All-round zijn er 3 geklasseerden.
Elke liefhebber kan per kampioenschap en per categorie slechts één maal geklasseerd worden, de overige vermeldingen van dezelfde liefhebber zullen als Eervolle vermelding (EV) worden opgenomen.

 1. KLEINE SNELHEID, de 8 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 3, op de wedvluchten Fleurus (Brye), Quievrain & Momignies, gedurende de periode van 23 maart tot en met 8 september 2024 – jonge vanaf 18 mei 2024 tot en met 8 september 2024
 2. GROTE SNELHEID, de 7 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 3, op de Noyon (Morlincourt) & Soissons (Margival) & Nanteuil & Laon (Besny), van 6 april tot en met 8 september 2024. Jonge vanaf 1 juni tot en met 8 september 2024
 3. KLEINE HALVE FOND, de 5 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 3, op de wedvluchten Melun-Andrezel , Sermaises, Orléans-Saran, Fay-aux-Loges, Gien, Lorris, Toury van 4 mei tot en met 7 september 2024. Jonge vanaf 29 juni 2024 tot en met 7 september 2024.
 4. GROTE HALVE FOND, de 4 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 4, op de wedvluchten uit de nationale kalender GHF & interprovinciale GHF (Vierzon) & provinciale GHF (Blois) van 11 mei tot 10 augustus 2024. Voor de Jonge duiven gedurende de periode van 3 augustus tot en met 14 september 2024
 5. FOND, de 3 beste uitslagen met dezelfde duif klassement per 4, opgenomen in de nationale kalender FOND.
 6. GROTE FOND, de 2 beste uitslagen met dezelfde duif klassement per 4, op de wedvluchten opgenomen in de nationale kalender GROTE FOND.
 7. ALL-ROUND, de 6 beste uitslagen met dezelfde duif, klassement per 4-tal, waarvan er 2 dienen behaald te worden op de Kleine/Grote snelheid en 2 op de KHF en 2 op de GHF / Fond / Grote Fond, rekening houdend met wat voorzien is voor de desbetreffende kampioenschappen.

III           SPECIFIEKE BESCHIKKINGEN

Voor een kampioenschap 1+2 / Asduif getiteld OUDE komen enkel oude duiven in aanmerking, drager van een ring 2022 of ouder.
Voor een kampioenschap 1+2 / Asduif getiteld JAARSE komen enkel jaarse duiven in aanmerking, drager van een ring 2023.
Voor een kampioenschap 1+2 / Asduif getiteld JONGE komen enkel jonge duiven in aanmerking, drager van een ring 2024.

Fond, Grote Fond

Voor het kampioenschap 1+2 en asduifkampioenschap Fond en Grote fond zal de beste uitslag geselecteerd worden tussen de provinciale uitslag en onderliggende uitslagen van dubbelingen. Er mag echter maar één uitslag gebruikt worden per wedstrijd.
In de cat. OUDE enkel uitslagen  “oude” komen in aanmerking.
In de cat. JAARSE enkel uitslagen “jaarse” komen in aanmerking

Voor de Grote halve Fond (kampioenschap en asduiven) geldt :

Er zal de beste uitslag geselecteerd worden tussen provinciale uitslag en onderliggende uitslagen van dubbelingen. Er mag echter maar één uitslag gebruikt worden  per wedstrijd. Alle uitslagen dienen behaald te worden in dezelfde vereniging, hetzelfde verbond of hetzelfde samenspel. Er mag gecombineerd worden met zowel de uitslag van het verbond als de uitslag van een dubbeling (lokaal of verschillende verenigingen) voor zover ingekorfd in één en dezelfde vereniging. Indien een vereniging niet het volledig programma aanbiedt, waardoor de deelnemer verplicht is naar een andere vereniging te gaan, dan mag een tweede vereniging in aanmerking worden genomen.
In de cat. OUDE enkel uitslagen  “oude” komen in aanmerking.
In de cat. JAARSE enkel uitslagen  “jaarse” komen in aanmerking
In de cat. JONGE  enkel uitslagen  “jonge” komen in aanmerking.

Voor de Kleine snelheid, Grote snelheid en Kleine halve fond (kampioenschap & asduiven) geldt :

In de cat. OUDE duiven komen enkel  de uitslagen “oude+jaarse” in aanmerking. De dubbeling “oude” apart komt niet in aanmerking.
In de cat. JAARSE duiven komen enkel  de uitslagen dubbeling  “jaarse” in aanmerking. De uitslag “oude+jaarse” of “oude” komt niet in aanmerking.
In de cat. JONGE duiven komen enkel  de uitslagen  “jonge” in aanmerking.

Asduif All-round
In de cat. OUDE enkel uitslagen  “oude” komen in aanmerking op de nationale wedvluchten, interprovinciale Vierzon en GHF provinciaal (Blois). Voor KS, GS, KHF komen de uitslagen “oude+jaarse” in aanmerking.
In de cat. JAARSE enkel uitslagen  “jaarse” komen in aanmerking op de nationale wedvluchten, interprovinciale Vierzon en GHF provinciaal (Blois). Voor KS, GS, KHF komen de uitslagen “jaarse in aanmerking.
In de cat. JONGE  enkel uitslagen  “jonge” komen in aanmerking op de nationale wedvluchten en GHF provinciaal (Blois). Voor KS, GS, KHF komen de uitslagen “jongen” in aanmerking..
Voor GHF, Fond en Grote fond zal de beste uitslag geselecteerd worden tussen de provinciale uitslag en onderliggende uitslagen van dubbelingen.

Voor de kampioenschappen 6-7-8-9-10-11-20-21 minimum 100 duiven en 10 liefhebbers
Voor de kampioenschappen 12-13-14-15-16-17-18-19 minimum 75 duiven en 7 liefhebbers

 

IV           ALGEMENE BESCHIKKINGEN

De deelname aan de provinciale kampioenschappen is voorbehouden aan alle liefhebbers uit Vlaams Brabant die houder zijn van de KBDB lidkaart 2024 en waarvan het hok gevestigd is in Vlaams-Brabant.

Enkel de uitslagen 2024 die ingekorfd werden in een Vlaams-Brabantse vereniging komen in aanmerking. Indien er een interprovinciaal samenspel is tussen verenigingen van 1 of meer provincies waarbij verenigingen van de PE Vlaams-Brabant betrokken zijn dan komen deze uitslagen van de hoofdwedstrijd en eventuele dubbelingen eveneens in aanmerking voor zover de duiven  in een vereniging van Vlaams-Brabant werden ingekorfd .

Voor alle kampioenschappen en asduiven dient de liefhebber alle gebruikte uitslagen te behalen in dezelfde vereniging, hetzelfde verbond of hetzelfde samenspel, met inbegrip van de dubbelingen waaraan de vereniging waar hij inkorft, in de schoot van ditzelfde verbond of samenspel, deelneemt. Men mag dus de uitslagen van de verschillende niveaus (hoofdwedstrijd/dubbeling) combineren binnen een kampioenschap.

Opmerking : men mag binnen eenzelfde verbond geen lokale (plaatselijke) uitslagen van inkorflokaal a EN inkorflokaal b tegelijk gebruiken, ttz alles van a OF alles van b, samen met deze van het verbond worden aanvaard.

Uitzondering:

 • indien provinciale wedvluchten worden gebruikt voor het nationaal kampioenschap kleine halve-fond, een tweede nummer van vereniging en een tweede nummer van uitslag wordt toegelaten voor de liefhebbers, dewelke inkorven in verenigingen alwaar geen provinciale vluchten worden ingericht.
 • de liefhebber waarvan het lokaal definitief sluit tijdens het lopende sportseizoen en noodgedwongen naar een andere vereniging dient uit te wijken om de vluchten op de kleine snelheid, de grote snelheid en de kleine halve-fond in te korven wordt toegelaten om een tweede nummer van vereniging en een tweede nummer van uitslag te gebruiken.

 

Foutieve klassementen kunnen enkel binnen de klachtentermijn na de publicatie van de voorlopige rangschikking gecorrigeerd worden.

De wedvluchten waarvan de lossing wegens de weersomstandigheden werden verdaagd blijven geldig.

De rangschikking wordt opgesteld op basis van de som van de coëfficiënten (behaalde prijs maal honderd gedeeld door het aantal duiven. Bij gelijkheid worden betreffende duiven gerangschikt tot op 4 cijfers na de komma.

De uitslagen van interregio wedvluchten met buitenlandse groeperingen WORDEN NIET in aanmerking genomen en alsook wedvluchten georganiseerd door organisaties die niet erkend zijn door de KBDB.

De wedvluchten vermeld in de verschillende categorieën kunnen, in geval van overmacht, worden gewijzigd door het provinciaal comité.

IV           REGLEMENTERING

Rappel van artikel 89 van het Nationaal Sportreglement.

De aandacht van de liefhebbers wordt gevestigd op het feit dat artikel 89 van het nationaal sportreglement van toepassing is en dat de tijdspanne om een eventueel verkeerd gedrukte ring, die op de uitslag voorkomt, te laten wijzigen, deze is die vermeld staat op de betrokken uitslag.

V            TERMIJNEN

De berekening van het kampioenschap zal automatisch gebeuren. De liefhebbers hoeven dus geen deelnemingsformulier aan de KBDB te zenden.

VI VOORLOPIGE RANGSCHIKKINGEN

De voorlopige rangschikking zal verschijnen op KBDB-website.

De 3 titels van de algemene kampioenschappen zal pas gepubliceerd worden na de vermelde reclamatietijd.

Bij de KS, GS & KHF worden er 8 asduiven geklasseerd, Bij de Grote halve fond, Fond en Grote fond zijn er 5 geklasseerden. Bij All-round zijn er 3 geklasseerden. Slechts 1 per liefhebber. De laureaten ontvangen een medaille, de overige zijn eervolle vermeldingen.

VII         BETWISTINGEN

De betwistingen, klachten en vragen van informatie betreffende de voorlopige rangschikkingen moeten verplicht toekomen ten Bondszetel van de KBDB PE Vlaams-Brabant t.a.v. Eric Dubois dubois.e@kbdb.be – Gaasbeeksesteenweg            52 1500 Halle vóór de gepubliceerde einddatum van de klachten.

Deze limiet geldt eveneens voor verzendingen per bode, taxipost, e-mail.

Alle documenten die ten Bondszetel KBDB Vlaams Brabant toekomen na de gestelde limiet zullen niet in aanmerking worden genomen.

IIX         GESCHILLEN

Alle gevallen die niet voorzien worden door dit reglement en de kwesties van interpretatie vallen onder de uitsluitende en soevereine bevoegdheid van de HET PROVINCIAAL COMITE VAN VLAAMS-BRABANT.

IX           PROVINCIALE KAMPIOENENDAG

Alle geklasseerde liefhebbers dienen verplicht aanwezig te zijn op de prijsuitreiking van de afdeling om recht te hebben op hun trofee. Afwezigheid wegens geval van overmacht dient voorafgaandelijk te worden doorgegeven aan het secretariaat wil men alsnog zijn trofee in ontvangst kunnen nemen.

Liefhebbers die zich meermaals klasseren ontvangen een trofee voor de gezamenlijke waarde.

      =========